Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
10.3.2017 15:32
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Lazar Mirkić boravio u posjeti Gradu Valjevu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Lazar Mirkić je 09. marta 2017. godine boravio u posjeti Gradu Valjevu gdje se sastao sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem i rukovodstvom grada.

Jedna od glavnih tema razgovora koje je ambasador Mirkić imao tokom posjete Valjevu, odnosila se na unapređenje privredne saradnje te je konstatovano da je Valjevo grad pozicioniran između Beograda i Sarajeva, sa značajnim privrednim potencijalima i tradicionalnim poslovnim vezama sa partnerima iz Bosne i Hercegovine. Ambasador Mirkić je istakao da je jedna od osnovnih pretpostavki razvoja ekonomskih odnosa izgradnja putne i  željezničke infrastrukture, a interes Bosne i Hercegovine je da se poveže na Koridor 11. Razgovarano je i o pruzi Beograd-Sarajevo, čija će dionica Valjevo-Loznica imati značajnu ulogu u privrednom povezivanju dvije zemlje.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao da je grad već ušao u projekat prekogranične saradnje koji podrazumijeva unapređenje infrastrukturnih i društvenih kapaciteta u oblasti zaštite od poplava, u kojem kao partneri iz Bosne i Hercegovine učestvuju Rogatica i Višegrad.

Sagovornici su se osvrnuli i na turističke i poljoprivredne potencijale obiju strana koje treba iskoristiti sa ciljem unapređenja ukupnih bilateralnih odnosa.

15.8.2012
23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.