Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
14.3.2017 11:13
Ambasador BiH u Belgiji Draško Aćimović sastao se s predsjednicom Senata Belgije i predsjednikom belgijske bilateralne sekcije Interparlamentarne unije za BiH

Ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji Draško Aćimović se sastao 14. marta 2017. godine u odvojenim susretima sa predsjednicom Senata Belgije Christine Defraigne i predsjednikom belgijske bilateralne sekcije Interparlamentarne unije za BiH, Crnu Goru i Srbiju Davidom Geertsom, poslanikom u Poslaničkom domu belgijskog Parlamenta.

Ambasador je u razgovoru sa predsjednicom Senata Christine Defraigne zahvalio za dosadašnju ostvarenu saradnju Parlamenata BiH i Belgije, posebno se osvrnuvši na posjetu entitetskih i državnih bh. parlamentaraca Zajedničke komisije za evropske integracije BiH Senatu krajem 2015. godine, a u okviru twining projekta „Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU“. Izrazio je nadu da će se saradnja parlamenata nastaviti te dogovorio novi susret radi konkretizacije mogućih modaliteta kooperacije.

U susretu sa Davidom Geertsom se razgovaralo o dosadašnjoj interparlamentarnoj saradnji. Geerts je napomenuo da je zadnja posjeta belgijskih parlamentaraca BiH bila u 2009. godini i zahvalio ambasadoru Aćimoviću za reaktivaciju odnosa, te izrazio nadu da će uskoro biti prilike za susret predstavnika parlamenata dvije zemlje. Ambasador je naglasio značaj bh. i belgijske parlamentarne saradnje, imajući u vidu sličnost državne organizacije dvije zemlje, te daljnjeg nastavka prijenosa iskustava u radu belgijskih parlamenata, kako regionalnih, tako i državnog. Tijekom sastanka Geerts je predložio organizovanje sastanka u skorije vrijeme, radi razgovora o prijedlozima za jačanje uspostavljenih dobrih interparlamentarnih odnosa.

15.8.2012
23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.