Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.2.2017 15:00
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Børgeom Brendeom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u srijedu 15. februara 2017. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Børgeom Brendeom. Nakon sastanka ministri Crnadak i Brende su održali konferenciju za medije.

Ministar Crnadak je u obraćanju medijima naglasio da je današnji posjeta prva posjeta jednog ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške Bosni i Hercegovini nakon trinaest godina. „Na sastanku smo razgovarali o situaciji u jugoistočnoj Evropi. Informirao sam ministra Brendea da BiH mnogo pažnje posvećuje stabilnosti, miru, razvoju i suradnji u regiji“. Istaknuo je da je informirao norveškog kolegu o napretku BiH na evropskom putu u prošloj godini, naglasivši da je napredak BiH u toj oblasti najveći od svih zemalja regije. Informirao je da je na sastanku razgovarano i o saradnji i partnerstvu BiH sa NATO-om.

„Bosna i Hercegovina sa ovom jakom ekonomskom silom ima suficit u vanjskotrgovinskoj razmijeni, međutim razina razmijene je vrlo niska, samo 15 miliona eura u prošloj godini i to je potrebno popraviti“, rekao je ministar Crnadak. Zahvalio je ministru Brendeu za pomoć i podršku koju je njegova zemlja pružila Bosni i Hercegovini nakon poplava 2014. godine. Istaknuo je da je razgovarano i o suradnji dvije zemlje na multilateralnom planu. „Generalno je pozitivno što je došlo do ove posjete i uvjeren sam da će ona označiti početak novog uzleta u odnosima između dvije zemlje“, rekao je ministar Crnadak na kraju svog obraćanja predstavnicima medija.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Norveške Børge Brende je istaknuo da između dvije države postoji snažno prijateljstvo i partnerstvo. „Podupiremo Bosnu i Hercegovinu na putu ka Evropskoj uniji. Evropska unija ima ključnu ulogu u regiji i nadam se da će BiH uskoro dobiti status kandidata za članstvo“, rekao je ministar Brende. Istaknuo je da je BiH dijaspora u Norveškoj, koja broji oko 17 hiljada osoba, jako dobro integrirana i uspješna u društvu i da će ministar Crnadak, kad bude dolazio u posjet Norvešku imati priliku da se uvjeri u to. Obraćanje je završio istaknuvši da Norveška podržava vlasti u BiH, kao i teritorijalni integritet BiH.