Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.2.2017 16:09
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u bilateralnoj posjeti Kraljevini Španiji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi danas, 21. februara 2017. godine u bilateralnoj posjeti Kraljevini Španiji. Ministar Crnadak se u Madridu sastao sa ministrom vanjskih poslova i saradnje Kraljevine Španije Alfonsom Maria Dastis Quecedom.

Posjeta ministra Crnatka Španiji realizovana je sa ciljem jačanja sveukupnih bilateralnih odnosa između dvije zemlje i traženja nastavka potpore Španije europskom putu BiH.

Ministar Crnadak je informirao ministra Dastisa o dešavanjima na političkoj sceni u BiH u posljednjih nekoliko sedmica, izrazivši nadu da će se situacija koja nije dobra za reformske i integracijske procese brzo smiriti. Također je izvjestio o aktivnostima BiH na europskom putu naglasivši da je napredak BiH u 2016. godini u toj oblasti najveći od početka procesa europskih integracija BiH. Zahvalio je na podršci Španije reformskim i integracijskim procesima BiH i izrazio nadu za nastavkom te podrške u postupku sticanja statusa kandidata. Istaknuo je da bi za proces europskih integracija BiH značajna bila iskustva Španije.

Na sastanku je razgovarano o situaciji u jugoistočnoj Europi. Ministar Crnadak je istakao da je BiH opredijeljena daljnjem jačanju regionalne suradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa, te da ta saradnja nije samo uslov u procesu približavanja EU nego i jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH ali i svih zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar Dastis je naglasio da Španija podupire politiku proširenja Europske unije i proces EU integracije BiH, i dodao da uslovi i kriteriji moraju biti ispunjeni.

Ministri Crnadak i Dastis su konstatovali da je za BiH od posebne važnosti uspostavljanje vladavine prava, jačanje borbe protiv korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala, posebno zbog činjenice da će u skladu sa pravilima i procedurama proširenja EU prva otvorena poglavlja biti 23 i 24 koja su upravo posvećena tim temama.

Ministar Crnadak će u popodnevnim satima u Parlametu Kraljevine Španije imati odvojene sastanke sa predsjednicom Komisije za vanjske poslove Pilar Rojo Noguerom i predsjednicom Zajedničke komisije za Europsku uniju Marijom Sorayom Rodriguez Ramos.

Link za video:
https://wetransfer.com/downloads/7d41216338508a
9ccd79f56ad5692c6420170221135647/128273eb3f
29efc9b6507c4d7ae087bd20170221135647/74e5de