Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.2.2017 16:11
Sastanak ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnatka i ministra vanjskih poslova Republike Malte Džordža Vela

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovina Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova  Republike Malte sastali su se u Sarajevu 23. februara 2017. godine, nakon čega su održali konferenciju za medije.
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je poželio dobrodošlicu  ministru vanjskih poslova Malte, naglasivši da  je ovaj susret  nastavak dogovora iz prošle godine te istakao da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Malte na zadovolјavajućem je nivou, ali i da ima prostora za unapređenje naročito u oblasti ekonomije, vanjske trgovine, turizma i investicija.  Što se tiče procesa evropskih integracija BiH, ministar Crnadak je istakao veliki napredak Bosne i Hercegovine u 2016. godini, u procesu pristupanja i  iskazao nadu da će BiH do kraja ove godine dobiti status kandidata. Ministar Crnadak je  izrazio posebno zadovolјstvo i zahvalnost zbog činjenice da Republika Malta pruža podršku Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja evropskim integracijama i iskazao uvjerenje kako će se ta podrška nastaviti i u periodu predsjedavanja Republike Malte Vijećem Evropske unije.

Ministar vanjskih poslova Republike Malte se zahvalio domaćinu na prijemu i naglasio da dolazi u posjetu BiH, ne samo u svojstvu ministra svoje zemlјe već i kao predsjedavajući Vijeća Evropske unije, što je jasan signal da podrška Brisela evropskim integracijama BiH neće izostati. Ministar Vela je izrazio zadovolјstvo ostvarenim napretkom u implementaciji reformske agende u BiH  Naglasio je da najveći dio posla tek predstoji, istakavši da postoje tri klјučna sektora na koji Bosna i Hercegovina posebno treba da obrati pažnju a to su vladavina prava, ekonomski napredak i reforma javne uprave. Ministar Vela je dodao da Evropska unija prati dešavanja u regionu Zapadnog Balkana, i da isklјučivo od BiH zavisi kojom će se brzinom taj proces odvijati.

Do posjete ministra Velea dolazi u toku predsjedavanja  Republike Malte Vijećem Evropske unije što predstavlјa kontinuitet u susretima ministra Crnatka sa ministrima vanjskih poslova zemalјa koje predsjedavaju  Vijećem EU. Podsjećamo da je 21. novembra 2016. godine ministar Crnadak bio domaćin posjeti Miroslava Lajčaka, ministra vanjskih poslova Slovačke Republike koja je tada predsjedavala Vijećem EU. Očekuje se da će u drugoj polovini godine, na poziv ministra Crnatka, ministar vanjskih poslova Republike Estonije posjetiti  Bosnu i Hercegovinu u vrijeme predsjedavanja Estonije  Vijećem EU.